‘Aansluiting bij BVS in lijn verwachting’

Directeur Richard van de Merwe ziet een groeiend aantal kwekers dat zich aansluit bij Bol van Samenwerking (BVS), het antwoord op het verbod op kwekersverenigingen. Richting het najaar wordt nog druk gewerkt om meer kwekers te overtuigen. “We zijn op koers, maar we zijn er nog niet”, vat de directeur de stand samen.

Kwekers kunnen niet meer samen handelen binnen een kwekersvereniging, want dat is volgens de mededingingswetgeving
verboden. Productieplanning en verkoopactiviteiten van de verenigingen worden daarom op vrijwillige basis ondergebracht bij BVS. Dat is een onafhankelijke organisatie, hoewel nauw wordt samengewerkt met CNB. “Dit is een goede manier om de gezamenlijke handel in bollen mogelijk te maken”, zegt Van de Merwe. “Op lange termijn zorgt dit voor stabiele prijzen en dat is goed voor de kwekers en de handel.” Van de Merwe merkt dat soorten die eerder niet in een vereniging waren ondergebracht, nu ook bij BVS worden gebracht, zoals de Freesia-kralen bijvoorbeeld. Essentieel is dat BVS daarbij de zeggenschap krijgt over het areaal, zoals dat voorheen binnen een vereniging werd vastgesteld. Op voorhand kan niets worden gezegd over prijzen tegen de kwekers, anders grijpt de mededingingsautoriteit alsnog in. “BVS kan de bemiddeling van CNB inschakelen om de afzet te regelen, al staat het ons vrij om rechtstreeks met partijen in zee te gaan.”

Lelies
Er zijn al diverse lelies ondergebracht bij BVS, maar volgens Van de Merwe stellen veel kwekers het besluit om hun soorten onder te brengen nog even uit. “We hebben last van de moeilijke markt, waardoor het nut van onder meer BVS nu ter discussie staat.” Er zijn dus inmiddels soortjes ‘getekend’ en andere verenigingen overwegen te stoppen. “Als dat een bewuste keuze is, is dat prima natuurlijk. We hebben iedere kweker een lidmaatschap van BVS aangeboden, het is een faciliteit voor het collectief. BVS draait in lijn der verwachting, al is er nog wel wat werk te doen.” Er is volgens de directeur maatwerk mogelijk. “Kwekers zeggen ‘ja’ tegen BVS voor de ene cultivar en ‘nee’ voor de andere. Dat kan, maar voor de soorten die niet bij BVS worden gebracht, wordt dan gekozen voor individuele verkoop en bemiddeling. De deadline om het te regelen komt eraan, voor het einde van dit jaar moet het klaar zijn.” Tijdens de laatste ronde van de Algemene Ledenvergaderingen moet een keuze worden gemaakt: aansluiten of niet. Volgens de directeur zijn er drie opties. Of kwekers handelen weer geheel zelfstandig, of er wordt aansluiting bij BVS gezocht, of er wordt gekozen voor een zelfstandige verkooporganisatie voor de vereniging. “We merken dat andere organisaties ontstaan, die gebruikmaken van de kennis van CNB. Dat kan, wij willen wel samenwerken. Het gaat erom dat productie en zeggenschap en verkoop van elkaar gescheiden zijn per 31 december.”

Tekst: Hans van der Lee 

Neem contact met ons op

HEEREWEG 347

2161 CA, Lisse

Mail ons:

info@bvs-verkoop.nl